Reisebrev fra Berlin

Publisert av Ellen Johanne Weydahl og Eline Kunzendorf 19.11.2019
Coverbilde for artikkel

8.-12. november var nestleder Eline Kunzendorf og internasjonalt ansvarlig, Ellen Weydahl, i Berlin for å markere 30-års jubileet for Berlinmurens fall.

Vi ble invitert til den tyske hovedstaden av tankesmien Konrad Adenauer Stiftung sammen med ungdomspolitikere fra de andre nordiske landene. I løpet av helga fikk vi mulighet til å bli bedre kjent med Berlins mangfoldige historie, møte dyktige politikere og forskere og ha spennende diskusjoner om hvordan vi kan løse de store utfordringene Europa står overfor i dag.

Det var spesielt sterkt å lære mer om hvilke konsekvenser byggingen av Berlinmuren fikk for befolkningen i byen. Da berlinerne våknet morgenen 13. august 1961 ble de overrasket over en påbegynt mur som delte byen i to og skilte venner og familier fra hverandre. Muren ble stående i 28 år, og 140 mennesker mistet livet i forsøket på å rømme fra Øst-Berlin til Vest-Berlin, eller i andre ulykker forårsaket av muren.

30 år etter murens fall er det rart å tenke på at både Berlin og Europa var delt i to i flere tiår etter den annen verdenskrig. Men etter Berlinmurens fall i 1989, gikk landene bak det såkalte ”jernteppet” fra å være diktaturer til demokratier på kort tid. I dag ser vi dessverre at demokratiet i flere av disse landene er under press, noe vi blant annet diskuterte med den tyske parlamentarikeren Christoph Bernstiel. Landene er EU-medlemmer og har forpliktet seg til å følge EUs traktater hvor rettsstatsprinsipper, grunnleggende menneskerettigheter og demokratiske spilleregler er nedfelt. Likevel beveger land som Ungarn, Polen og Romania seg i feil retning.

I tillegg til å få med oss markeringen av Berlinmurens fall 9. november, overvar vi også den påtroppende EU-kommisjonspresidenten, Ursula von der Leyen, sin ”State of Europe”-tale kvelden før. I talen la Von der Leyen frem sine seks prioriteringsområder, hvor ett av dem blant annet handlet om å få på plass en ”green new deal”. Men før Van der Leyen slapp til, var det Angela Merkel som fikk taletid. Starstrucke skandinavere skrudde opp volumet på headsettet for å være sikre på at vi fikk med oss oversettelsen av talen til Europas mektigste kvinne. Og det vi ikke fikk med oss kunne heldigvis Eline, som er halvt tysk, utdype for oss etterpå.

Tschüss,

Eline & Ellen

Sitater:

Ingen mur er for høy til å brytes ned. Angela Merkel

Europa må være modig og å stå opp for sine verdier. Angela Merkel

Konrad Adenauer Stiftung: https://www.kas.de